Hoe doen we dat?

Achter kleine acties zitten grote idealen. 
Achter vele ideeën zitten enkele principes. 
Hoe zijn die van ons? 

Het begon bij Daan en Roos

Onze twee kinderen. Allebei vonden ze het leuk dat we als gezin de ene na de andere natuurvriendelijke keuze maakten. Maar, zo vonden ze ook, zij surften vooral mee op de golf van hun ouders. Beiden liepen ze vol overtuiging mee in de klimaatbetogingen, dat wel. Toch bleef het wringen. "Wat kunnen we zèlf doen?", hoorden we hen regelmatig zeggen.

Tot Roos op een dag een boekje over Greta Thunberg las. Ze was meteen geboeid door Greta's verhaal, en ze vond - tot haar grote vreugde-  heel wat tips en inspiratie. Ook Daan las het boekje en ontdekte dat ook hij veel meer kon doen dan hij dacht. 

Kleine acties. Simpele veranderingen. Goedkope ingreepjes. Helemaal geen grote, complexe of onbereikbare idealen. Daarna ging het snel! Een wèbsite wilden ze, en een Facebookpagina!

En hier zijn we dan. Om jou te inspireren, lieve lezer. Misschien word jij ook wel moe van al de klimaatproblemen en vraag jij je ook af wat jij kan doen? 
Kijk, lees, probeer met ons mee! Grasduin, laat je inspireren en vooral: have fun!
Net als wij. 

Deze keuzes maken ons gelukkig

We werken minder

"To be unavailable, to be unable to find time for the sunset (or even know that the sun has set at all), to whizz through our obligations without time for a single, mindful breath, this has become the model of a successful life"
Wayne Muller


Klinkt dit herkenbaar? Ook wij kennen - natuurlijk - de onvermijdelijke hectiek en stress van een westers leven. Maar vooral toen we kinderen kregen, wilden we meer en vaker er gewoon ...zijn.
De sleutel lag voor ons in minder werken: geen van beiden werken we voltijds, wel elk 4/5e.  En dus verdienen we minder, maar we geven ook minder uit. We zijn vaker thuis. We hollen wat minder, en rusten wat meer.
En dat voelt goed.  

We hebben geen eigen auto

Op een avond in april 2013, na een oproep op Facebook, zat onze woonkamer vol mensen:  we gingen samen een autodeelgroep in Halle oprichten.
In juni van datzelfde jaar reed de àllereerste deelauto in Halle rond, gedeeld door 4 gezinnen.

11 jaar later is er nu, prima ondersteund door  autodeelplatform Dégage, een heel wagenpark waaruit je kan kiezen: grote en kleinere auto's, maar ook bak- en plooifietsen, en een veelvoud aan lokale gebruikers.  
We gaan nooit meer terug naar een eigen wagen, daar zijn we het over eens. Het automatisme waarmee je op je fiets springt, het gemak waarmee je als het nodig is toch een auto reserveert, het plezier van heel veel buurtbewoners te kennen en waarderen, daar doen we het voor!

We kopen meestal
 lokaal & tweedehands

De kringwinkel heeft aan ons een vaste klant, en het moet gezegd: we vonden er al prachtige meubeltjes. Maar op ook diverse weggeef/ruil/verkoopsites op Facebook zijn er pareltjes te vinden.
Ook kleding en schoenen kopen we liefst bij lokale handelaars. Duur? Vaak niet. Soms wel. Dan kopen we maar wat minder, dat gaat ook.
Ook in jouw omgeving kan je zero waste shoppen: check deze lijst maar eens! 

We maken veel zelf


Wanneer we iets willen kopen voor ons huis, onszelf of onze kinderen, is de eerste vraag altijd: kunnen we het tweedehands vinden? En als dat niet kan, maken we het dan misschien niet beter zelf? 
Soep, saus, brood, koekjes, poetsproducten, zeep, shampoo, tuinhekken, plantenbakken of dierenhokken: we staan graag in potten te roeren, te timmeren of te schilderen. 
Hoe vinden we in godsnaam die tijd? We zijn gewoon graag met onze handen bezig. Het duurt ook allemaal niet zo lang als je zou denken.  Maar vooral: voor iets dat je leuk vindt, maak je al snel tijd. 

We eten vaak volgens de seizoenen

Sinds we een eigen moestuintje hebben en zelf kippen houden, zien we hoe elk seizoen ons haar eigen rijkdom geeft. Soms zijn er mislukkingen, maar veel vaker is er overvloed.  Dat betekent: inmaken, bereiden en invriezen voor de wintermaanden.
Hebben we zelf niet genoeg groenten, dan is er bij ons in de buurt bioboerderij de Groentelaar. Zelden zo'n lekkere en verse groenten geproefd.
Je kan ook altijd zoeken naar een Voedselteam bij jou in de buurt!

We reizen dichtbij

Er zijn weinig mensen die zo van kleine dingen kunnen genieten als peuters. En precies dàt is wat onze kinderen ons leerden toen ze nog heel klein waren: een wandeling naar een park, een strand met schelpjes, een bos in de buurt: alles kon een feest zijn. 
Meteen verging ons de lust om ver te reizen, laat staan te vliegen. Het helpt je ecologische voetafdruk en nog veel meer om zeep, het is vaak duur en vooral stresserend. 
We ontdekten ons eigen land en onze buurlanden, meestal met een deelauto, vaak ook op de fiets of met de trein. 
Traag, dichtbij, rustig en ontspannend. 

Lukt dat allemaal altijd en overal? 

Natuurlijk niet. Dat mag. Het geeft niet.
We zijn bevlogen, maar we zijn geen perfectionisten.

"We don't need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing zero waste imperfectly"
Anne-Marie Bonneau

En belangrijker nog is misschien wel dit: mild zijn voor jezelf en anderen.  

Wat blijven we moeilijk vinden?

Single use plastics vermijden. Het is bijna onmogelijk om geen plastic verpakkingen te kopen in een supermarkt. Onze restafvalzak en PMD-zak zitten nog te vol.

Minder fast fashion kopen. Ook wij worden verleid door impulsaankopen, of kopen spullen waarvan we weten dat ze in slechte omstandigheden werden gemaakt. Soms is het makkelijk, soms wil één van ons toch heel graag dat éne truitje, soms is iets uit een lokale winkel toch te duur.

Lokaal & volgens de seizoenen eten mag nog meer, vinden we. Zeker in de winter. 

Vragen of ideeën voor ons? 

We horen het graag!