Roosjes tips voor kids & tieners


Harry Potter-merchandise zelf maken

Net zoals heel veel kinderen ben ik een grote Harry Potter-fan. Ik ben een Hufflepuff :-). 
Onlangs wilde ik heel graag wat Harry Potter-spulletjes kopen, maar ik viel omver van de prijzen. Wow! Een popje kopen lukte met mijn zakgeld. Maar dat was alles. 

Gelukkig vond ik in de kringwinkel enkele Harry Potter-films op dvd. Ik maakte zelf een paar toverstafjes, met chopsticks en heel veel bruine verf. En mijn mama haakte voor mij een sjaal in de Hufflepuff-kleuren. 
Zo kan het dus ook, en ik ben heel blij met mijn spulletjes! 

Youtube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de Youtube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in onze [Privacyverklaring](/privacyverklaring/. Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /cookie-instellingen/.

Toestemmen & tonen

Zelf fidget toys maken


Toen ik nog in de lagere school zat, kocht iedereen fidget toys: dat zijn kleine voorwerpen om aan te prutsen en mee te prullen. Ze zijn zogenaamd goed tegen stress, maar dat geloof ik niet helemaal ;-). 

Mijn vriendinnen en ik vonden het veel leuker om zelf onze eigen fidget toys te maken. In deze video leg ik je uit hoe jij dat ook kan. 
Veel plezier! 


Zelf paper squishies maken


De nieuwste rage bij jonge tieners: paper squishies! Dat zijn een soort van stress/knijpdingen die je zelf maakt van papier. 

Inderdaad, je kan ze dus niet kopen! Dat vind ik een prima idee, want ik shop al enkele jaren uit principe niet meer in goedkope prullenwinkels (ik noem geen namen ;-)). 

Voor mijn paper squishy gebruikte ik: 

 • papier in 2 kleuren en kleurstiften
 •  stevig plakband
 •  een afgedankt kussen dat ik openknipte om de vullling te gebruiken

Ik vond een leuke tekening online en bootste die na. Intussen heb ik er nog 2 andere gemaakt. Maar die staan niet op de foto :-). 


Greta & ik


Ik kijk erg naar Greta op: ze doet zo veel voor onze planeet. Ze heeft mij gestimuleerd om zelf meer en beter voor het milieu te zorgen. Ik dacht dat ik weinig kon doen, maar dat klopt niet!

In haar boekje, "Onze toekomst is nu!", lees je haar levensverhaal, maar je krijgt ook massa's tips.

Lees het zelf ook eens! En als jij iets in jouw leven verandert, vertel je het me dan? Mail naar [email protected].
Dat zou me plezier doen. 
Tot later? 


Mijn brief naar 
de burgemeester

Mijn naam is Roos Haeverans, ik ben 11 jaar  en ik woon in Halle.
Ik schrijf u omdat ik vind dat Halle veel meer natuur nodig heeft. We zijn niet voor niets de "parel van het Pajottenland".
In heel wat straten in het centrum is er geen groen. Waarom niet? Ik vind dat heel jammer. Ik zou graag meer bomen en struiken zien, en ook een duidelijk fietspad, met plantjes ernaast, zodat we het verschil met de straat goed kunnen zien.
Kunnen er ook meer deelauto's in Halle rijden? Of wat denkt u van een jaarlijkse vuilnisopruimdag? Ik doe zeker mee! En asbakken op straat, zoals ik op vakantie in Nederland zag: "Hou het leuk, hier met die peuk!"
Op de fiets naar school kom ik langs stukken braakland. Kunnen daar ook geen bomen groeien of parkjes komen, waar kinderen kunnen spelen? 
Het kan natuurlijk niet overal, maar waar het kan, zou het leuk zijn. 
Wat denkt u, burgemeester? 

Veel groetjes van Roos (augustus 2020)


Shoppen voor mijn kamer


Net als andere kinderen ga ik graag shoppen. Vind jij dat ook zo leuk? Vroeger shopte ik graag in goedkope winkels, vol met leuke, kleine spulletjes die snel kapot gingen. Je kent ze vast wel! Maar dat wil ik niet meer.
Wie maakt al die spullen? Mensen die ver weg wonen, die te hard moeten werken en te weinig verdienen. Van mijn ouders leerde ik dat altijd iemand de prijs betaalt. Andere mensen, of dieren, of onze planeet. Maar ècht goedkoop, dat bestaat niet.

Voor mijn nieuwe kamer kochten we een gloednieuw bureau, maar voor de rest gebruikte ik tweedehands meubeltjes. Zo was ik heel blij toen ik van mijn mama een mooi, perfect rieten kastje kreeg, dat nog op haar studentenkot had gestaan. Ook maakte ik dingen zelf: een ophangsysteem voor mijn foto's bijvoorbeeld. En ik gaf veel hebbedingen weg en kocht er geen meer bij. Want je dènkt dat je al die spullen nodig hebt, maar dat is niet zo!


Mijn moestuintje

Ik vind mijn eigen moestuintje superleuk! Ik heb weinig plaats: een paar potten op ons terras, maar ik ben zo blij met mijn radijsjes, boontjes, komkommer en koolrabi. 

Heb jij geen tuin of terras? Ook op het balkon en zelfs op een vensterbank kan je je eigen groenten kweken. Het is geen grote klus, het is gezond en je volgt de seizoenen. 

Hebben je groenten last van beestjes, dan pluk je gewoon een bosje boerenwormkruid, dat in de zomer langs de weg groeit. Je laat ze ondersteboven drogen en daarna strooit je de bloemetjes tussen je planten!

 

Snoepjes maken

Ik was 5 toen mijn overgrootmoeder stierf, ze werd 100 jaar! Van haar erfde ik een oud kookboek. Zo leerde ik zelf snoep maken, veel gezonder en lekkerder dan snoepjes uit de winkel!
Jij kan het ook. Je hebt nodig: 

 • 100 gr stroop
 • 200  gr bruine suiker
 • 30 gr boter

Doe deze drie in een pannetje en laat langzaam koken tot de massa dik en stroperig wordt. Neem de pan van het vuur en roer goed. 
Doe nu een beetje bloem op een plank en giet de massa hierop. 
Laat een beetje stollen en snij dan in kleine blokjes. 
Laat afkoelen en hard worden in de koelkast. 
Bewaar je stroopballetjes in een mooie glazen bokaal! 

Mijn vegan vieruurtje

Deze vegan graanrepen neem ik graag mee naar school! Je hebt nodig: 

 • 100 gr volkorenmeel
 • 200 gr havervlokken
 • 1 à 2 rijpe bananen (of een banaan en een appel)
 • 6 stuks gedroogd fruit, bvb. abrikozen, dadels, vijgen, ...
 • 1 theelepel kaneel
 • een beetje water

Meng het meel, de haver en de kaneel in een kom. Snij de bananen en het gedroogd fruit in kleine stukjes en doe ze ook in de kom. Roer goed en doe er een heel klein beetje water bij. 
Kan je de massa goed kneden? Leg dan een vel bakpapier in een bakblik en verdeel het deeg erop. Druk mooi glad aan. 
Bak 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°. 
Laat je baksel afkoelen en snij dan voorzichtig in repen. 
Smakelijk!


Vragen of ideeën voor ons? 

We horen het graag!